در این مقاله به توضیح انواع کود شیمیایی ، طریقه مصرف کود فسفر ، بهترین زمان کود دهی می پردازیم و به شما خواهیم گفت بهترین زمان کود دهی چه زمانی است . همچنین جهت آگاهی از قیمت کود شیمیایی با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید .
کودها انواع مختلفی دارند که بر اساس منشا به کودهای معدنی وآلی تقسیم می شوند . کودهای معدنی به :
ازته
فسفاته
پتاس
آهکی
کلر
ریزمغذی ، تقسیم می شود .
طبقه بندی های دیگری هم برای کودها وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم :
کودها بر اساس حالت :
مایع
نیمه مایع
جامد
بر اساس روش استفاده :
مستقیم
غیر مستقیم
کودهای ازته
یکی از انواع کود شیمیایی کود ازت می باشد . کودها به طور موثری در بهرهوری بیولوژیکی محصولات تاثیر می گذارند و باعث افزایش عملکرد آنها می شوند . از جمله کودها یی که وجود دارد می توان به گروه ازت ها اشاره کرد ، که هم ماده افزودنی به ریشه است و هم به صورت محلول پاشی میتوان از آن استفاده کرد .
برای اینکه بهترین روش کود دهی را داشته باشید ، باید به درصد مواد مغذی ، روش و زمان استفاده از آن بسیار دقت کنید . کودهای ازته شامل موادی است که جذب نیتروژن را بهبود میبخشد و با استفاده از دوز مناسب میتوان از عواقب نامطلوب جلوگیری کرد . قیمت کود شیمیایی ازت مقرون به صرفه می باشد .
کودهای ازته دو نوع می باشند : آلی و معدنی .
گروه دوم شامل ترکیباتی است که دارای خواص پایدارتر می باشد و موثرتر است . کودهای ازته معدنی از آمونیاک مصنوعی تولید میشود . کودهای ازته آلی از فرآیندهای طبیعی به دست میآید ، بنابراین کمپوست به این نوع تعلق دارد . اما دارای نیتروژن پایدار و کافی در ترکیباتش نیست .
حال این سوال پیش میآید :
چرا نیتروژن برای گیاهان بسیار مفید است ؟
تمام مواد آلی از چهار عنصر شیمیایی تشکیل شدهاند : اکسیژن ، هیدروژن ، کربن ، نیتروژن .
اثرات کود شیمیایی : نیتروژن در اسیدهای آمینه و پروتئین ها یافت می شود . برای گیاهان نیتروژن بسیار مهم است . در ساقه ، شاخهها و برگها یافت می شود . به خصوص مقدار زیاد آن در توده های سبز است ، زیرا بخشی از کلروفیل است . علاوه بر این نیتروژن است که به برگها رنگ سبز می بخشد و با این علامت می توان کمبود آن را تعیین کرد . اگر گیاه زرد رنگ باشد نشان دهنده عناصر کمیاب مفید در خاک است . عدم وجود و همچنین وجود بیش از حد از ترکیبات ازت بر عملکرد ، کیفیت و اندازه میوه ها تاثیر می گذارد .
استفاده از کود ازته در کشاورزی بدون لقاح ازت غیر ممکن است . کشاورزان از آنها برای کشت سبزیجات ، غلات و محصولات صنعتی استفاده میکنند . مواد شیمیایی حاوی نیتروژن دارای درجه های مختلف پایداری هستند ، بنابراین برخی از آنها در آب کمی محلول هستند و برخی دیگر به سرعت از خاک پاک می شوند . بهترین زمان کود دهی و دوز مصرفی به این خصوصیات بستگی دارد . کودهای ازت به صورت گرانول ، پودر یا محلول مایع هستند .
زمان استفاده از کود ازته
زمان استفاده از کود بیشتر به نوع آن بستگی دارد . به عنوان مثال بهترین زمان کود دهی برای کود هایی که در آب کمتر محلول می شوند ، در پاییز و بعد از برداشت است . بنابراین تا فصل بعدی هم باقی می مانند .
اثرات کود شیمیایی ازته : اگر کود محلول باشد ، پس از ظهور شاخه ها هنگامی که علائم کمبود آن ظاهر می شود از آن به عنوان یک ماده برتر استفاده می شود .
هنگام محاسبه دوز حتماً نوع خاک در نظر گرفته شود . هرچه لایه هوموس نازک تر باشد ، با دقت زیاد دوز مناسب نیتروژن را استفاده کنید . از مضرات کود شیمیایی می توان به قلیایی بودن و یا اسیدی بودن آنها اشاره کرد که برای گیاهان مضر است . میزان مصرف نیز به مقدار نیتروژن در کود بستگی دارد .
مقدار استفاده : هنگام استفاده از کود ازت حتماً به راهنمای بسته بندی دقت فرمایید . شاخص متوسط ۶/۰ – ۹/۰ کیلوگرم ازت در هر صد متر مربع می باشد . قیمت کود شیمیایی ازت را از کارشناسان ما بخواهید.
بهترین کودهای ازته برای افزایش بازدهی
نمونه های متداول کودهای ازته عبارتند از : نیترات (کلسیم ، سدیم ، آمونیوم) سولفات آمونیوم و اوره. اما از نظر ترکیب، میزان کاربرد و مواد اصلی با یکدیگر متفاوت هستند .
اوره
اوره حاوی ۴۶ تا ۴۷ درصد ازت است و مصرف آن ۲۰۰ کیلوگرم در هر هکتار است . کود اوره گرانول سفید رنگ می باشد و برای ذخیره سازی آن توجه داشته باشید که به دور از رطوبت باشد . اثرات کود شیمیایی اوره : هم حلالیت آن مثبت است و هم منفی .
مضرات کود اوره
مضرات کود شیمیایی اوره این است که اوره به مدت طولانی در خاک نمی ماند ، بنابراین اوره نباید در پاییز استفاده شود . اثر مثبت حلالیت آن هم این است که محلول را میتوان به عنوان ماده مغذی در محلول پاشی استفاده کرد . هم چنین قیمت کود شیمیایی اوره مقرون به صرفه می باشد .
به علاوه این ماده باعث سوختن برگهای گیاه نمی شود و جذب آن ۵ الی ۷ روز پس از استفاده اتفاق میافتد . اوره را نمی توان با نیترات ، فسفات و پتاسیم ترکیب کرد و برای خاک هایی که اسیدیته بالایی دارند منع مصرف ندارد .
سولفات آمونیوم
درسولفات آمونیوم دو برابر کمتر نیتروژن وجود دارد . یکی دیگر از انواع کود شیمیایی سولفات آمونیوم می باشد . به همین دلیل مصرف در هر هکتار به ۴۰۰ کیلوگرم می رسد . از اثرات کود شیمیایی سولفات آمونیوم این است که این ترکیب به خوبی حل می شود و طولانی مدت در خاک باقی می ماند .
از ویژگیهای این ترکیب
یکی از ویژگیهای این ترکیب وجود گوگرد در آن است ، بنابراین توصیه میشود از سولفات آمونیوم در خاکهایی که از گوگرد فقیر است ، استفاده شود . کارشناسان عقیده دارند گوگرد تاثیر مثبتی برای ذخیره سازی محصولات به ویژه سبزیجات دارد . سولفات آمونیوم برای خاک اسیدی منع مصرف دارد .
استفاده از مواد خنثی کننده مانند گچ یا آهک فوری نیز توصیه میشود . مزیت اصلی سولفات آمونیوم ذخیره سازی آسان است . به این دلیل که آب را جذب نمیکند و میتواند در نزدیکی کود ازته در پاییز قرار بگیرد . برای خرید گوگرد با کارشناسان بازرگانی پاک آزما در تماس باشید.
نیترات کلسیم
بهترین زمان کود دهی برای کود نیترات کلسیم اغلب در زمستان و برای محصولات زمستانی می باشد ، مانند گندم و جو . بهترین روش کود دهی نیترات کلسیم استفاده در خاکهای اسیدی است ، زیرا عنصر شیمیایی خود کود ، قلیایی است . از مشخصههای نیترات کلسیم این است که نه تنها می تواند عملکرد را افزایش دهد ، بلکه اگر به صورت دورهای مصرف شود وضعیت عمومی خاک را بهبود میبخشد .
ذخیره سازی
ذخیره سازی آن ممکن نیست به همین علت حتما قبل از استفاده یعنی در بهار و تابستان را خریداری کنید . میزان مصرف نیترات کلسیم ۲۰۰ کیلوگرم در هر هکتار است . نمیتوان با سوپرفسفات، کربنات پتاسیم و سایر کودهای آمونیاک مخلوط کرد .
نیترات سدیم
ویژگی اصلی نیترات سدیم که با فرمول NaO3 شناخته میشود ، این است که حاوی ۱۶ درصد نیتروژن است .میزان مصرف آن در هر هکتار ۴۰۰ کیلوگرم است . این نوع نمک برای گیاهان ریشه های مناسب است . به عنوان مثال هنگام رشد سیب زمینی و چغندر به خاک اضافه میشود .
معایب بزرگ آن
از معایب آن می توان به این موضوع اشاره کرد که به سرعت از خاک پاک می شود . اگر آن را در پاییز اضافه کنید ، خطر ورود عناصر مفید به آب خاک زیاد است . به این ترتیب دست یابی به اثرات کود شیمیایی (اثر مثبت) امکانپذیر نخواهد بود . بهترین زمان کود دهی با نیترات سدیم همزمان با کاشت است .
بهترین روش کود دهی
بهترین روش کود دهی مخلوط نکردن با کود فسفر و مکملهای پتاسیم است . هنگام کار با آن باید دقت لازم را انجام دهید، زیرا نباید با پوست در تماس باشد . استفاده از نیترات سدیم برای گیاهان گلخانه ای مناسب نیست . بعد از اوره نیترات سدیم بیشترین مقدار نیتروژن را دارد .
نیترات آمونیوم
نیترات آمونیوم یکی از رایج ترین کود ها می باشد ، زیرا هزینه آن بسیار کم است . میزان مصرف در هر هکتار ۳۰۰ کیلوگرم است و مزیت اصلی آن قابلیت هضم آسان است .
از عیوب آن
از عیوب آن هم می توان به رطوبت گیر بودن آن اشاره کرد .در چنین حالتی نیترات به هم میچسبند و تودههای سختی ایجاد میکند که به راحتی نمی توان آنها را خرد کرد .
مناسب برای استفاده هنگام پردازش و زمان تغذیه گیاهان است . اما باید توجه داشته باشید که به برگ ها و ساقه ها وارد نشود زیرا باعث خشک شدن آنها می شود . همچنین با عناصر موجود در کلسیم ، پتاسیم و فسفر ترکیب میشود هنگامی که از کمپوست استفاده میکنیم نمیتوان از نیترات آمونیوم استفاده کرد.
کودهای حاوی نیتروژن
کودهای حاوی نیتروژن بسته به روش تولید ، ترکیب شیمیایی و خواص اساسی به کودهای ازته زیر تفکیک می شود :
آمیدها ، که کودهای آمونیوم به سه گروه : سولفات آمونیوم ، کلرید آمونیوم و نیترات آمونیوم تقسیم میشوند .
سولفات آمونیوم
سولفات آمونیوم بر اساس آمونیاک مصنوعی بدست میآید که اثر خود را به اثر شیمیایی اسید ها یا نمک ها می بخشد . بهترین زمان کود دهی این ترکیب هم در بهار و هم در پاییز مناسب است و برای استفاده از محصولات ریشه ، جو و گیاهانی که به افزایش اسیدیته به شدت واکنش نشان میدهند، مناسب نیست .
کلرید آمونیوم برای انگور ، توت و سیبزمینی منع مصرف دارد . از مضرات کود شیمیایی کلرید آمونیوم این است که این نوع محصولات به کلر واکنش خوبی نشان نمیدهند .
کودهای حلال در آب
انواع کود شیمیایی نیترات شامل سدیم ، پتاسیم و کلسیم است . اینها نمکی هستند که از آمونیاک به دست میآید و مزیت این گروه حلالیت آسان آنها در آب است و به راحتی میتوان در خاک آماده سازی کرد .مقدار نیتروژن موجود در کودهای نیترات ۱۵ درصد است و چون در آب حلال هستند بهترین زمان کود دهی در زمان خشکی زمین است و آبیاری منطقه برای مدتی متوقف شود . هنگام استفاده به دوز مصرفی آن دقت کنید ، زیرا استفاده بیش از حد و هوای سرد ، رشد میوه را متوقف می سازد .
کودهای فسفره
کود فسفره کامل ترین کود شیمیایی می باشد . فسفریک ماده مغذی ضروری برای همه گیاهان است . اگر به مقدار کافی و به شکل قابل دسترسی عرضه شود ، گیاهان رشد بهتری دارند .( شکوفه و سپس میوه میدهند)
برای خرید مونو آمونیوم فسفات با ما در تماس باشید .
کودهای فسفر دار به دو گروه اصلی محلول در آب (سوپر فسفات ساده و پیچیده) و نا محلول (رسوبی ، توموسلاگ ، ترمو فسفات ، پودر استخوان و سایر موارد) تقسیم میشود .
نقش کودهای فسفره در رشد گیاهان
فسفر فرایندهای متابولیک ثابت را کنترل می کند و بخشی از DNA و RNA است . مقاومت به خشکی و یخ زدگی گیاهان را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد . نهال های جوان در حال رشد ، به فسفر نیاز دارند . کودهای فسفاته از جمله کودهای محلول در آب هستند که از خاک پاک نمی شوند . از آنها نزدیک به ریشه استفاده میشود و بهترین زمان کود دهی در بهار و پاییز است .کمبود فسفر خود را با تغییر رنگ برگ ها به بنفش و برنز و تاخیر در گلدهی و رسیدن میوه نشان میدهد .
برای خرید مونو پتاسیم فسفات با ما در تماس باشید .
انواع کودهای فسفره
کودهای فسفره نه تنها از نظر ترکیب ، بلکه از نظر درجه حلالیت نیز متفاوت هستند . کودهای فسفر محلول در آب ، کاربردهای بیشتری دارند زیرا می توان آنها را هم در خاک اسیدی و هم در خاک قلیایی استفاده کرد .
طریقه مصرف کود فسفر : کودهای فسفر نامحلول را فقط در خاکهای اسیدی استفاده میکنند و در پاییز در عمق خاک می ریزند .
مهمترین کودهای فسفر
۱)سوپر فسفات : محبوب ترین کود فسفات ، مونو سوپر فسفات است و بیشتر در باغ ها استفاده می شود . سوپر فسفات ساده و مضاعف از نظر غلظت با یکدیگر تفاوت دارند .
سوپر فسفات ساده ۱۶ تا ۲۲ % و سوپر فسفات مضاعف حدود ۱۵ % ترکیبات ازت و ۶ % گوگرد دارد و برخلاف سوپر فسفات ساده حاوی گچ نیست . هر دو برای همه مناطق و برای هر محصولی مناسب است .
۲)کنجاله استخوان یا فسفو ازوتین : این کود طبیعی حاوی ۱۵ تا ۳۵ درصد فسفر ، محصولی از فرآیند استخوان است . کنجاله استخوان علاوه بر فسفر حاوی کلسیم ، مواد فعال بیولوژیکی و عناصر کمیاب (منیزیم ، سدیم ، آهن، مس ، رو ی ، منگنز ، کبالت و ید) است .
از آنجا که کامل ترین کود شیمیایی کود فسفره می باشد ، به عنوان یک ضماد برای سبزیجاتی مانند گوجهفرنگی ، فلفل و خیار است . با توجه به خواص کنجاله استخوان ، این کود در عرض ۵ تا ۸ ماه به طور کامل در خاک تجزیه می شود .
۳)آرد فسفریت : کود فسفر قابل حل (فسفر کمتر از ۲۰ و کلسیم کمتر از ۳۴) اثری طولانی مدت دارد و میتوان در دوز های بالا قبل از کاشت، یعنی ۱۰۰ تا ۵۰۰ گرم در هر متر مکعب استفاده کرد . طریقه مصرف کود فسفر فقط برای کاشت های پاییزی در خاکهای اسیدی یا برای تهیه کمپوست های اسیدی ، مانند ذغال سنگ نارس می باشد . در محیط اسیدی ، فسفر به تدریج به فرم قابل دسترس گیاهان تبدیل می شود .
از مضرات کود شیمیایی
آرد فسفریت در خاکهایی که واکنش خنثی و قلیایی دارند ، استفاده می شود . از مضرات کود شیمیایی فسفر می توان به این نکته اشاره کرد که نمیتوان با کودهای آهک و خاکستر مخلوط کرد ، بلکه میتوان با سولفات آمونیوم ، نیترات آمونیوم ، کلرید پتاسیم و سوپر فسفات ساده مخلوط کرد .
کودهای نیتروژن فسفر دو برابر:
نیترو آموفوس : کود فسفر و نیتروژن محلول در آب (فسفر ۵۰درصد و نیتروژن ۱۲درصد) که در آن هر دو عنصر قابل جذب هستند . نیترو آموفوس (۲۴ درصد فسفر و ۲۶ درصد نیتروژن است) مناسب برای استفاده خاکهایی با محتوای پتاسیم متوسط تا زیاد است .
دی آموفوس : فسفات هیدروژن آمونیوم اسیدیته خاک را کاهش می دهد و به عنوان کود قبل از کاشت برای محصولات گیاهی استفاده میشود . برای خرید اسید فسفریک با ما در تماس باشید.
اثرات کود شیمیایی روی گیاهان مختلف
اثرات کود شیمیایی و ویژگیهای تغذیه با کودهای فسفره برای محصولات سبزی، میوه و گل :
گوجه فرنگی : هنگام کاشت ، سوپر فسفات ساده اضافه میشود و اگر در حین کاشت استفاده نشده باشد میتوان در حین کود دهی مایع آن را اضافه کرد. ۱۰۰ گرم سوپر فسفات ساده در هر ۱۰ لیتر آب گرم یا هنگام کاشت نهال گوجه ، فلفل و بادمجان ، نصف قاشق چای خوری در کنار جای کاشت اضافه میشود .
درخت سیب : برای درخت سیب جوان ( تا ۴ سال) ۷۰ گرم در پاییز و برای درخت بزرگسال (۵ تا ۱۰ سال) ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم سوپر فسفات به تنه اضافه می کنند .
تمشک : در پاییز ۱۵ تا ۲۰ گرم سوپر فسفات دوتایی یا ۴۰ گرم سوپر فسفات ساده در هر یک متر از مزارع اضافه کنید .
انگور :فسفر برای رسیدن و گل دهی ضروری است . کمبود فسفر هم یک پدیده نادر می باشد و کمبود آن با بی حالی و کوچک ماندن برگ انگور خود را نشان میدهد . بنابراین اولین تغذیه با کود حاوی فسفر در آغاز مرحله گل دهی انجام میشود . مرحله بعدی در اواسط تابستان . طریقه مصرف کود فسفر : ۱۵ گرم نیترات آمونیوم و ۲۵ گرم سوپر فسفات در هر ۱۰ لیتر آب .
گل های تزئینی : به باغ گل در پاییز، برای گلها باید در عمق یک متر و ۱۵ الی ۲۵ گرم آمونیوم فسفات یا ۲۰ گرم دی آمونیوم فسفات وارد کرد .
گل های گلخانه ای : به ازای هر یک لیتر خاک تازه ۳/۰ قاشق چای خوری کنجاله استخوان اضافه کنید .
زیادی فسفر
خاک های طبیعی فسفر زیادی ندارند و فسفر زیادی پدیده بسیار نادری است . اما در کودهای فسفره میتوان این پدیده را به وجود آورد . بنابراین استفاده هر ساله از کودهای فسفر لازم نیست و فقط کافی است هر دو تا سه سال یکبار استفاده شود . مضرات کود شیمیایی:اگر خاک فسفر زیاد داشته باشد عناصر کمیاب مانند روی ، بور و غیره کمتر وارد گیاه میشود .
کمبود فسفر
علائم کمبود فسفر در گیاهان به چند شکل خود را نشان می دهد : ابتدا برگ ها به رنگ سبز تیره می شوند و سپس بنفش . این تغییر رنگ ابتدا روی برگهای پیرتر نشان داده میشود . برگ ها تغییر شکل داده و به صورت زودرس ، می ریزند یا متوقف میشود . یعنی رشد و نمو و آن مهار میشود و ریشه آن ضعیف می گردد . فسفر از پر مصرف ترینها در کودهای شیمیایی است، برای خرید اسید فسفریک با ما در تماس باشید.
کودهای پتاس
یکی دیگر از انواع کود شیمیایی کود پتاس است . برای اینکه هر گیاهی رشد مناسب داشته باشد ، به مواد مغذی مهم نیاز دارد. یکی از این مواد مغذی پتاسیم است. هر گیاهی به پتاسیم بیشتر از مواد مغذی دیگر نیاز دارد. در گیاهان پتاسیم به طور عمده در سیتوپلاسم شیره سلول تجمع مییابد. پتاسیم در ریشه ها، دانه ها، غده ها و هر قسمت قدیمی گیاهان کمتر از برگ و ساقه های جوان است. برای خرید پتاس با ما در تماس باشید .
اثرات مختلف
اثرات کود شیمیایی پتاسه : به لطف این ماده ، متابولیسم پروتئین ها و کربوهیدرات ها در سلول ها بهبود مییابد ، قند جمع میشود ، فتوسنتز تسریع میشود ، خشکی را بهتر تحمل میکند و با دمای پایین و ارگانیسمهای سازگار ، سازگار است . به عبارت دیگر کود پتاس کاملترین کود شیمیایی به شمار می رود.
اثرات کود شیمیایی پتاس : پتاسیم برای گیاهان گلدار از اهمیت زیادی برخوردار است ، زیرا در صورت کمبود، جوانه ها یا اصلاً بسته نمی شود یا گلها بسیار ریز رشد میکنند . اگر پتاس کافی در خاک وجود نداشته باشد ، گل و میوه گیاه تشکیل نمیشود . بنابراین بدون محصول می مانید . این عنصر برای رشد و نمو آفتابگردان ، گندم سیاه و سبزیجات مختلف به ویژه چغندر و سیبزمینی ضروری است . از طرف دیگر غلات نسبت به کمبود پتاسیم حساسیت کمتری دارند .
علائم کمبود و زیادی پتاسیم در گیاهان
اگر گیاهی فاقد پتاسیم باشد ، شروع به جمع شدن آمونیاک در سلولهای خود می کند . این امر منجر به بی ثباتی در برابر بیماریهای قارچی و مرگ شاخه می شود . در واقع در سلولهای گیاه، تشکیل پروتئین و سنتز کربوهیدرات پیچیده متوقف میشود .
مضرات کود شیمیایی پتاس : با این حال پتاسیم اضافی نیز بر رشد گیاهان تاثیر منفی می گذارد . بنابراین برخلاف کودهای فسفاته باید مراقب کودهای پتاس باشید و بیش از حد استفاده نکنید .
انواع کود پتاس
دو نوع کوتاه کود پتاس وجود دارد:
۱)کلراید: آنها به خوبی در آب حل میشوند . بهترین زمان کود دهی در پاییز است که وارد خاک می شود ، به طوری که کلر در زمستان از خاک تبخیر میشود .
۲)اسید فسفریک: کاملا در آب محلول است اما در پاییز بهار و تابستان و فقط در دوزهای کوچک استفاده میشود .
رایجترین ها
کلرید پتاسیم: این کود حاوی ۴۵ تا ۶۵ درصد پتاسیم و حدود ۴۰ درصد کلر است که خاک را اسیدی میکند . از اثرات کود شیمیایی کلر می توان به این موارد اشاره کرد که رشد را به تأخیر میاندازد و کیفیت محصول را بدتر میکند ، بنابراین کلرید پتاسیم به طور انحصاری در پاییز استفاده می شود . (با شروع دوره رویش گیاه) رنگ این کود سفید-خاکستری است .
سولفات پتاسیم: این کود حاوی ۵۰ درصد پتاسیم حدود ۲۰ درصد گوگرد (مفید برای حبوبات) و فاقد کلر است . سولفات پتاسیم مناسب برای خیار ، گیاه گوجه فرنگی ، توت فرنگی ، انگور ، گندم سیاه ، گل (از جمله گل رز) و سایر محصولات باغی مناسب است .
سولفات پتاسیم برای گیاهانی که کلر را تحمل نمی کنند یک نجات واقعی است ، زیرا این ماده نمی تواند برای آنها استفاده شود . سولفات پتاسیم معمولاً در فصل بهار در زمینهای باز و گلخانه به عنوان پوشش اصلی استفاده میشود .
سولفات پتاسیم و منیزیم (کالیماگنزیا) حاوی حدود ۳۰ درصد پتاسیم و ۹ الی ۰۷ درصد منیزیم است . دارای رنگ صورتی-خاکستری است و ساختاری بسیار ظریف دارد . آب را جذب نمیکند ، بنابراین به خوبی ذخیره و حمل میشود . کالیماگنزیا به خوبی توسط ریشه های گیاه جذب میشود و معمولاً بهترین زمان کود دهی به عنوان تغذیه اصلی در بهار می باشد .
نمک پتاسیم: نمک پتاسیم مخلوطی از کلرید پتاسیم با سیلوینیت است که حدود ۴۰ درصد آن را پتاسیم تشکیل داده و کلر فراوانی دارد ، بنابراین برای گوجه فرنگی ، سیب زمینی و همه بوته های توت مضر است . ولی برای تغذیه چغندر بسیار مناسب است و بهترین زمان کود دهی در پاییز هنگامی است که برای زمستان گذرانی آماده می شود به خاک وارد می گردد . اثرات کود شیمیایی پتاسیم آن را به یکی از کود های مورد قبول کشاورزان تبدیل کرده است.
میزان مصرف کود پتاسیم
کلرید پتاسیم :۲۰ تا ۴۰ گرم در متر مربع (کود های اصلی ۳ تا ۵ گرم در مترمربع تغذیه مجدد)
سولفات پتاسیم: ۱۵ تا ۲۰ گرم در مترمربع
کالیماگنزیا: ۳۰ تا ۲۵ گرم در مترمربع
کالیماگ: ۲۵ تا ۲۰ گرم در مترمربع (هنگام خاکبرداری ۳۰ تا ۴۰ گرم در متر مربع)
نمک پتاسیم: ۳۰ تا ۴۰ گرم در مترمربع
گرد و غبار سیمان
یکی دیگر از انواع کود شیمیایی گرد و غبار سیمان است . این یک ماده زائد تولید سیمان است . مخلوطی از کربنات ها ، بیکربنات ها ، سولفات ها و مقداری کمی سیلیکاتهای پتاسیم . گرد و غبار سیمان ۱۰تا ۳۵ درصد پتاسیم دارد و بدون کلر است . اثرات کود شیمیایی گرد و غبار سیمان این است که خاک های اسیدی را قلیایی میکند و برای محصولاتی که تحمل کلر ندارند استفاده میشود .
به دلیل گرد و غبار بودن این کود و تحریک کردن غشاهای مخاطی به ندرت توسط باغداران استفاده میشود .
کود های پیچیده
یکی دیگر از انواع کود شیمیایی کود پیچیده می باشد. در زیر به چند نمونه اشاره می کنیم :
نیترات پتاسیم : این کود حاوی ۴۵ درصد پتاسیم و ۱۳ تا ۱۵ درصد ازت است . نیترات پتاسیم خاکستری-سفید یا زرد رنگ است و اغلب برای تغذیه سبزیجات در داخل خانه استفاده میشود . این کود را می توان به صورت خشک یا مایع و در دوزهای مختلف استفاده کرد .
برای گلها ۱۵ گرم در هر ۱۰ لیتر آب
برای سبزیجات و بوته های توت ۲۰ گرم در هر ۱۰ لیتر آب.
برای درختان میوه ۲۵ گرم در هر ۱۰ لیتر آب
نیترو آموفوسکا: در این کود نیتروژن ، پتاسیم و فسفر به طور مساوی (هرکدام ۱۶ درصد) وجود دارد . در کودهای مایع پتاسه (اغلب کود های پیچیده) علاوه بر پتاسیم حاوی کلسیم ، منیزیم ، فسفر ، بور ، آهن و مس هستند .
هنگام استفاده از کودهای پتاس باید حساسیت گیاه ، عدم تحمل این عنصر توسط گیاه در نظر گرفته شود . از این کود هنگام پیدایی اولین شاخه ها و تشکیل ریشه استفاده نشود .
کودهای آهک
یکی دیگر از انواع کود شیمیایی کود آهک می باشد . از اثرات کود شیمیایی آهک این است که خاصیت اسیدی خاک از بین برود ، آهک به آن اضافه میکنند . گیاهان ، میوه ها و ترب در خاکهایی که کمی اسیدی هستند ، رشد بهتری دارند . بنابراین فقط باید خاک هایی که دارای اسید زیاد هستند ،آهک زد .
برای اینکه بتوانیم بفهمیم خاک اسیدی هست یا نه ، باید خاک را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه برد . اما یک سری علائم هم وجود دارد که نشانگر خاک اسیدی است . به عنوان مثال لایه سفید خاکستر مانند در عمق کم از سطح خاک به وجود می آید .
نمونه دیگر رشد شبدر است . شبدر در خاک اسیدی به خوبی رشد می کند . نمونه های دیگر، به وجود آمدن خاک شیر و علف های درشت نشانه خاک اسیدی است .
در زمینهایی که توت فرنگی کشت میشود باید از یک یا دو سال قبل آهک استفاده شود . درباره گیاهان می توان هر زمانی از آهک استفاده کرد . اما در توت فرنگی باید پس از ریشه زدن و شروع رشد استفاده شود .
آهک را در بهار و پاییز، قبل از خاک ریزی و حفر عمیق استفاده میشود .
دوزهای استفاده از آهک به عوامل مختلفی بستگی دارد : به اسیدیته خاک ، به نوع کود های آهکی ، عمق ترکیب آنها و غیره .
کودهای کلر
یکی دیگر از انواع کود شیمیایی کود کلر می باشد . کلر از طیف وسیعی از منابع که شامل کلرید از آب باران ، آب های آبیاری ، کودهای حیوانی ، باقیمانده گیاهان و برخی مواد شیمیایی محافظت از محصول است ، به خاک اضافه میشود . بیشتر کلریدی که به عنوان کود های حیوانی یا بقایای گیاهی استفاده میشود ، محلول بوده و به راحتی برای جذب به محصولات اضافه می شود . اما باید در نظر داشته باشید کود کلر کاملترین کود شیمیایی نمی باشد .
از آنجا که بیشتر کلرید موجود در کود حیوانی به صورت مایع وجود دارد ، مدیریت و کنترل کود ممکن است بر غلظت کلرید تاثیر بگذارد . کلرید پتاسیم کود کلریدی است که بیشترین کاربرد دارد . نمکهای کلراید توسط کشاورزان به کود اضافه میشود تا روی ، منگنز ، پتاسیم ، نیتروژن و مواد طبیعی تشکیل دهنده خاک را که با رشد طبیعی محصول از بین میروند را تامین کند .
اثرات کود شیمیایی کلر : کلراید برای فتوسنتز ضروری است و به دلیل جذب مواد مغذی توسط محصولات ، به حفظ تعادل بار الکتریکی کمک میکند . همچنین برای حفظ سطح آب در سلولهای گیاه بسیار ضروری است . کلرید اثرات بیماری های ریشه ای ، قارچی و پوستی روی دانه های کوچک را کاهش می دهد . طی تحقیقات انجام شده بر روی گندم ، مشخص شد لقاح کلرید عملکرد دانه را افزایش میدهد .
در انسان کلراید به تنظیم مایعات ، عملکرد عضلات هضم و جذب مواد مغذی کمک می کند . شما می توانید جهت آگاهی از قیمت انواع کود شیمیایی و خرید دی آمونیوم فسفات با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید .
کودهای ریزمغذی
یکی دیگر از انواع کود شیمیایی کودهای ریز مغذی می باشند . فرا تر از سه عنصر اصلی نیتروژن ، فسفر و پتاسیم عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه و سلامت خاک ، عناصر ثانویه ای مانند: آهن ، منگنز ، روی ، بور و مولیبدن هم مورد نیاز است . موادمغذی ثانویه به ویژه گوگرد غالباً به صورت دانهای تهیه میشود . منیزیم و کلسیم نیز به صورت دانه ای در دسترس هستند .
کودهای ریز مغذی مانند هر کود میتواند با افزایش سن از بین برود و گرد و غبار را ایجاد کند . برای تولید ، ذخیره سازی ، حمل و نقل و استفاده از آنها مراحل مختلفی را طی میکند . هنگام جداسازی و همچنین مخلوط کردن ریزمغذیها با کود به دلیل تفاوت در اندازه و خصوصیات فیزیکی مانند حجم ، تراکم و شکل ذرات مخلوط شده مسئله مهمی میباشد .
در این مقاله با انواع کود شیمیایی آشنا شدیم . شما می توانید جهت آگاهی از قیمت کود شیمیایی با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید .